Vintis murelikrõbedik
Halva ilma magustoit puhuks, kui vihm ei taha lõppeda.
Rubiinpunane siirup ja kuldne koorik
Keegi ei mäleta enam, millal vihmasadu algas. Taevas oli nii raske ja madalal, et õue minnes võis pea ära lüüa. Maapind tegi hääli, kui sellel kõndida. Lurtsuvaid hääli, imemishääli, porihääli. Midagi tuli ette võtta.
Mul oli paar purki murelikompotti, kaerahelbeid ja kummaline tung. Kompotid andis mulle ämmamamma ilmselt tajudes olukorra tõsidust.
Murelid läksid täidiseks, vedeliku redutseerisin siirupiks. Panin sinna helde sortsu kirsch’i. Ja veel ühe. Maitseks. Julgustuseks. Tead küll.
Rubiinpunane siirup nägi välja väga võrgutav. Nagu miski, millega võiks vampiire ristida.
Krõbediku kate tuli käsitsi kokku näppida. See on teraapiline meetod. Mandlilaastud, -jahu, kaerahelbed, pruun suhkur ja külm või. Mõtlesin natuke kaneeli ka panna, aga tahtsin, et see maitseks nagu dekadents, mitte nagu jõulud.
Ahi hakkas levitama aroome, mis olid nii võimsad ja ahvatlevad, et oleksid vajanud hoiatavat silti: “Võib tekitada põhjendamatut lootust.”
Sõime seda jäätisega, vaikuses. Akna taga langes jälle vihma, aga enam me ei hoolinud. Toas oli soe ja meil oli krõbedik. Kuum, pisut vintis. Nagu väike mäss halluse vastu.
Vintis murelikrõbedik
24 cm ⌀ ahjuvormi jaoks
Siirup
kahe murelikompoti vedelik
50 g suhkrut
1 spl sidrunimahla
1/2 vanillikauna
törts alkoholi (kirsch’i, rummi, brändit või amarettot)
Vala kirsivedelik väikesesse potti. Lisa suhkur, sidrunimahl ja poolik vaniljekaun. Kuumuta keskmisel kuumusel, aeglaselt ja kannatlikult.
Segu ei tohi keema minna. Vahepeal sega ja jälgi, kuidas mullid muutuvad laisemaks. Kui nad enam eriti kõvasti ei viitsi mullitada, on siirup valmis.
Tõsta siirup tulelt ja lisa alkohol. Vanillikaun pese puhtaks ja anna talle uus elu.
Täidis
500 g mureleid (umbes 2 purki)
120 ml murelisiirupit
1 spl kirsch’i, rummi, brändit või amarettot
1 spl maisitärklist
1.5 spl pruuni suhkrut
näputäis soola
väike rosmariinioks
1/2 vanillikauna
Aseta kõik täidise koostisosad potti ja kuumuta keskmisest madalamal kuumusel. Midagi dramaatilist ei juhtu. Segu pakseneb, kui aega anda.
Kui see siiski ei juhtu, sega 1 spl maisitärklist 1 spl veega ja lisa täidisele. Umbes 85 °C juures hakkab tärklis lõpuks koostööd tegema.
Kui täidis on paks ja siidine, õngitse välja rosmariin ja vanillikaun. Vala täidis ahjuvormi. Pese kaun uuesti edaspidiseks kasutamiseks.
Kate
120 g jahu
70 g kaerahelbeid
50 g mandlijahu
90 g pruuni suhkrut
40 g mandlilaaste
suur näputäis soola
110g külma võid, kuubikuteks lõigatud
natuke kardemoni, värskelt jahvatatud
1 tl rukkijahu (soovi korral, annab maitset)
Sega kõik kuivad koostisosad omavahel. Näpi sisse külm või, kuni segu on pooleldi liivane ja pooleldi suuremate tükkidega. Jäta mõned tükid meelega suureks. Need teavad, mida teha, ja karamelliseeruvad ahjus õige mõnusalt.
Laota kate ühtlaselt täidise peale. Küpseta 180 kraadi juures eelkuumutatud ahjus umbes 45 minutit. Kuni kate on kuldpruun ja lõhn hakkab pead sassi ajama.
Serveeri kuumal vaniljejäätise ja siirupiga. Nii on määratud.