Füüsaligalett laimikoorega
Kuldne ja krõbe galett — täidetud mahlaste füüsalite ja kirka laimikoorega. Tulemus on magus, mahlane ja natuke vallatu.
Sel sügavalt hallil sügishommikul, mil taevas on unustanud, et kunagi omas ta mingitki värvi, saabus minu iganädalane köögiviljakast. Väikeses karbikeses, teiste juurikate ja lehtede vahel, peitus kuldne üllatus - füüsalid.
Marjad, mis näevad välja, nagu kuuluksid ehtekarpi, mitte köögiviljakasti. Pisikesed ja enesega rahulolevad, krabisevates paberistes kestades peidus, justkui sosistades: “Me pole mingid tavalised marjad.”
Ma polnud neist kunagi midagi küpsetanud. Polekski saanud, sest karbitäis füüsaleid ei ole just igapäevane rõõm. Nüüd olid nad aga siin ja mul hakkas tekkima idee. Sellega oli seotud ka laim…
Füüsaligalett laimikoorega
Kaheksale
Põhi
300 g jahu
45 g mandlijahu
2 spl suhkrut
1 tl soola
200 g külma võid
6-8 spl jäävett
1 spl sidrunimahla
Täidis
400 g füüsaleid
55 g suhkrut
1 spl maisitärklist
1 laimi riivitud koor
1 tl vaniljeekstrakti
Sega kokku kõik kuivained. Lõika või väikesteks kuubikuteks ja näpi see taigna sisse, kuni saad puruse massi.
Seejärel vala juurde vesi ja sidrunimahl. Tähelepanelikult jälgides, millal taigen kokku hakkab. Kui taigen moodustab ühtlase palli ega pudene enam laiali, lõpeta vee lisamine.
Vormi taigen lamedaks kettaks ja pane toidukile sisse mässituna vähemalt üheks tunniks külmkappi.
Täidisesse võid mõned füüsalid ka poolitada ja teised terveks jätta — see annab tekstuuri ja iseloomu. Sega marjad teiste koostisosadega kokku ja jäta toatemperatuurile seisma.
Rulli jahtunud taigen jahusel pinnal 30 cm diameetriga kettaks. Aseta see küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Laota täidis ketta keskele, jättes servadesse ca 5 cm tühja ruumi. Voldi servad täidise peale.
Pintselda servad klopitud munaga ning puista peale suhkrut.
Küpseta eelsoojendatud ahjus 190 °C juures 45-50 minutit, kuni taigen on kuldnepruun ja täidis mullitab.
Serveeri soojalt vaniljejäätisega.