Angervaksa sprits
Kihisev sprits, mis maitseb nagu suveõhtu aias — angervaksaõitest, sidrunist, mündist ja prosecco’st.
Iga suvi jõuab kätte hetk, mil angervaks puhkeb nii rikkalikku õievahtu, et tekib tunne — kui ma siirupit ei keeda, visatakse mind angervaksasiirupi salaseltsist välja.
See ei ole mingi täppisteadus. Lihtsalt sidrun, angervaks, suhkur ja vesi. Keedan. Pudeldan. Panen külmkappi. Jään ootama hea sõbranna külaskäiku.
Just siis on õige hetk segada kokku Tsema talu angvervaksa sprits — serveerituna hiiglaslikes veiniklaasides, mis ei jäta ruumi tagasihoidlikkusele, küll aga mahutavad suurtes kogustes jääd.
Mõned ütlevad, et see maitseb nagu suve essents: lilleline, mesine ja sidrunimusiga. Peremees ütleb, et see maitseb nagu aia metsiku osa niitmine. Tema arvamust ma enam ei küsi.
Angervaksa sprits
Üks kokteil
40 cl angervaksa siirupit (võib ka rohkem)
150 ml külma prosecco’t (ükskõik milliesest pudelist — me oleme rustikaalsed, mitte snoobid)
soovi korral pisut mullivett
poole sidruni mahl
mõned mündilehed
peotäis jääkuubikuid
Täida kõige suurem veiniklaas, mis sul kapis leidub, ohtra jääga. Lisa heldelt angervaksasiirupit ja törts sidrunimahla.
Vala aeglaselt juurde prosecco — lase mullidel saladusi sosistada. Soovi korral lisa pikenduseks pisut mullivett. Kaunista mündi ja sidruniviiluga.
Serveeri sõbrannale aiaekskursiooni ajaks.